Al in 2010 schreef Leo Babauta een blog met als titel: The best goal is no goal. Leo Babauta (30-4-1973) is de oprichter van Zen-Habits, hij is journalist en blogger, en leeft een minimalistisch leven.

Volgens Leo Babauta leef je minimalistisch als je je ontdaan hebt van al het overbodige, om plaats te maken voor dat wat jou vreugde schenkt. Het is leven zonder enige vorm van rommel, het omarmen van de schoonheid van minder, het prevaleren van kwaliteit boven kwantiteit op alle gebied. Hoe doe je dat? Omschrijf een voor jou ideale dag, ontdoe je leven dan van alle niet-essentiële elementen om ruimte te maken voor deze ideale dag, voor de dingen en de mensen waar jij van houdt. Het boek ‘The Simple Guide To A Minimalist Life’ helpt je daarbij.

In zijn blog uit 2010 legt hij uit dat het beste doel is, te leven zonder doelen. Het idee dat wij concrete bereikbare doelen moeten hebben zit volgens hem heel diep in onze cultuur. Ook hij heeft altijd geleefd met het stellen van een doel en nu hij dat niet meer doet voelt het voor hem als een bevrijding, en in tegenstelling wat ons altijd is verteld, het is echt niet zo dat hij nu ineens niets meer bereikt. Het betekent voor hem dat hij zich niet meer laat beperken door het stellen van doelen. Leven zonder doelen zorgt ervoor dat hij nieuwe dingen en plekken ontdekt omdat hij zich open stelt om ergens te komen waar hij nooit zelf aan gedacht zou hebben.

Het probleem met doelen

In het verleden had Leo Babauta een drie-jaren plan met sub-goals voor iedere maand. En daar werden de wekelijks te nemen stappen van afgeleid. Per dag probeerde hij zich daarop te focussen. Maar ongelukkigerwijs gaat het nooit zo als in de planning. Dat weten we allemaal, toch? Je weet dat je iets moet ondernemen en je probeert het hoofddoel voor ogen te houden om jezelf te motiveren. Maar dat iets dat je moet ondernemen wordt vaak uitgesteld, je gaat ander werk doen, je checkt je e-mail, Facebook enzovoort.

Zo ook bij hem, hij bereikte zijn maandelijkse doelen niet, hij raakte ontmoedigd omdat het hem ontbrak aan discipline, en ook omdat sommige doelen sowieso moeilijk waren om te bereiken. Dus wat moest hij doen? Juist, zijn doelen bijstellen, en warempel hij haalt er één! Conclusie: Soms haal je een doel en je voelt je geweldig, en soms haal je het niet en dan verwijt je dat jezelf.

Maar dit is het geheim volgens Leo Babauta: Het ligt niet aan jou, het ligt aan het systeem. Doelen als een systeem zijn gedoemd te mislukken. En zelfs als je precies het schema volgt, dan is het nog verre van ideaal. En weet je waarom? Omdat je heel erg beperkt bent in het nemen van de stappen. Als je er op dat moment geen zin in hebt, moet je jezelf forceren want je hebt je pad al uitgestippeld en is er geen mogelijkheid meer om iets anders te onderzoeken. Je moet de ingeslagen weg volgen om je geen mislukkeling te voelen, ook als je eigenlijk enthousiast bent over iets anders. Sommige doelen zijn best flexibel maar niets is zo flexibel als het leven zonder doelen.

Hoe het werkt:

Hoe ziet een leven zonder doelen eruit? In het dagelijks leven maakt dat een enorm verschil. Je stelt geen jaarplan op, niet voor de maand, niet voor de week en zelfs niet voor de dag. Je bent niet bezig met bijhouden, bijstellen of de te nemen stappen. Je hebt zelfs geen to-do lijstje nodig, alhoewel het geen kwaad kan om dingen die je niet mag vergeten op te schrijven, als je dat fijn vindt. Wat doe je dan wel? De hele dag op de bank liggen, slapen, tv kijken en chips eten? Nee, het is heel simpel je doet het gewoon. Je vindt iets waar je enthousiast over bent, en je gaat aan de slag. Geen doelen hebben is niet hetzelfde als passief zijn. Je kunt nog steeds creëren, produceren en je hart volgen.

En dat maakt het leven zonder doelen zo heerlijk, je wordt wakker en je doet waar je blij van wordt. Voor Leo Babauta is dat bloggen, aan een boek werken, cursussen schrijven, in contact zijn met inspirerende mensen of hij brengt de tijd door met zijn gezin. Hij ziet geen beperkingen omdat hij zich vrij voelt.

Aan het einde van de dag blijkt vaak dat hij meer bereikt heeft dan dat hij zou hebben bereikt als hij zich iets ten doel had gesteld. Maar of hij nou iets bereikt of niet daar gaat het hem niet om, hij doet waar hij blij van wordt, de hele tijd. Hij komt op plaatsen die hem verrassen, alleen hij weet het niet van tevoren.

Tips van Leo Babauta:

  • Begin klein en bouw langzaam op
  • Pas het niet alleen toe in je werk maar ook in je dagelijks leven zoals bij gewichtsafname of hardloop doelen
  • Laat je plannen varen, plannen verschillen niet veel met doelen, ze houden je aan het lijntje. Dat kan ook een fijn gevoel zijn, maar probeer het eens
  • Maak je niet druk om foutjes, als je geen bestemming in je hoofd hebt, kun je ook niet mislukken
  • Alles is goed, oordeel niet maar ga het ervaren!En bedenk: The journey is all, the destination is beside the point.
    Ik heb altijd een aversie gehad tegen het stellen van doelen, of de vraag waar sta ik over 3 jaar. Natuurlijk weet ik dat het ook een goede smoes is om te lanterfanten, maar ergens voel ik dat wat Leo Babauta schrijft een diepere waarheid heeft.Wat ik wel kan, is opschrijven hoe ik me wil voelen als mijn bedrijf een succes is, dan zie ik mezelf van afspraak naar afspraak gaan, tussen de afspraken door een heerlijke cappuccino pakken in een leuk koffietentje, workshops, challenges, lezingen en werksessies houden met lieve collega’s. Met nog meer collega’s naar een conferentie in het buitenland, cliënten die vrienden worden, vrienden die cliënten worden, dat soort plannen maken gaat vanzelf. En zoals een lieve vriendin mij ooit voordeed, bij dat gevoel mooie plaatjes zoeken, opplakken et voilà mijn 3-jaren-plan is klaar. Dus wat Leo Babauta predikt spreekt mij enorm aan, ben benieuwd wat jij ervan vindt?

Laat een reactie achter